Μον Ρεπό Κέρκυρα

39.606462, 19.926186
(Average 0 of 0 Ratings)

Μον Ρεπό, Κέρκυρα Μόλις 3 χιλ. από την πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή Κανόνι, βρίσκεται το κτήμα του Μον Ρεπό έκτασης 258 στρεμμάτων. Μέσα σε ένα καταπρασινο τοπίο χτίστηκε το […]

Μον Ρεπό, Κέρκυρα

Μόλις 3 χιλ. από την πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή Κανόνι, βρίσκεται το κτήμα του Μον Ρεπό έκτασης 258 στρεμμάτων. Μέσα σε ένα καταπρασινο τοπίο χτίστηκε το θερινό ανάκτορο του Άγγλου αρμοστή Φρειδερίκου Άνταμ για την γυναίκα του κερκυραία Παλατιανού Νίνα σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ .

Tο 1833, φιλοξενεί την σχολη καλών τεχνών ,το 1834 λειτούργησαν δημόσιοι κήποι ενώ το 1840 η έπαυλη μετατρέπεται στο ιερό σπουδαστήριο όπου και λειτούργησε για δύο χρόνια.
Το 1863, φιλοξενήθηκε εκεί η αυτοκράτειρα Σίσσι οπού γοήτευτηκε από την ομορφιά του νησίου και έγινε αφορμή να χτίσει αργότερα το Αχίλλειο. το 1864, μετά την ένωση των επτανήσων πέρασε στα χέρια του δήμου Κερκυραίων οπού και το παραχώρησε ως θερινό ανάκτορο στον Βασιλία Γεώργιο Ά όπου και του έδωσε το όνομά του.
Το ανάκτορο ανήκε στην βασιλική οικογένεια μέχρι το 1967. Εν συνεχεία παραχωρήθηκε στο δήμο Κερκυραίων μετά από διαμάχη με τον βασιλια καθώς το διεκδήκησε ως οικογενειακή περιουσία.
Οι δικαστικές διαμάχες τελείωσαν το 1991 όπου και άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή.

Σήμερα στο κτίριο υπάρχει το μουσείο της Παλαιόπολης όπου φιλοξενεί εκθέματα από τους αρχαϊκούς και τους ρωαμϊκούς χρόνους ,πίνακες και έπιπλα του κτιρίου αλλά και ευρήματα και φωτογραφικό υλικό από το εμπόριο, και το βίο των Κερκυραίων.

Στο περιβάλλοντα χώρο εκτός από την πλούσια βλάστηση και τα φαρδιά μονοπάτια θα βρείτε το δωρικό ναό του Καρδακίου του 6ου αι. π.Χ με 11 μονόλιθους κίονες στις φαρδιές πλευρές του και 6 στις στενές και το Ηραίον.
Τόσο ο χώρος του Μον ρεπό οσό και γύρω από αυτό είναι γεμάτος αρχαιολογικά ευρήματα όπως ο ναος της Ατρέμιδας, τα ρωμαϊκά λουτρά, το παλαιό λιμάνι και πόσο ακόμα που δεν τα έχει βρέι η αρχαιλογική σκαπάνη.

Πηγή: hellastime.gr

Here we are

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων